Verticaal groen in werkomgevingen

Verticaal groen is niet alleen een visueel spektakel in binnenruimten, maar het vereist ook een zorgvuldige planning en innovatieve systemen. Van plantwanden tot plantwires, hangende plantschilderijen en verticale roomdividers, elk van deze groene elementen biedt unieke voordelen en uitdagingen. Hieronder gaan we dieper in op de technische aspecten en voordelen van deze groene wonderen.

Verticaal groen in werkomgevingen
Living walls op kantoor.
Groene plantenwand door Bloei Interieurbeplanting.

De voordelen van verticaal groen

 1. Ruimteoptimalisatie: Verticaal groen maakt efficiënt gebruik van de ruimte, waardoor binnenruimten groener worden zonder extra vloeroppervlak in beslag te nemen.
 2. Luchtkwaliteit: Planten in binnenruimten verbeteren de luchtkwaliteit door CO2 om te zetten in zuurstof en schadelijke stoffen te filteren.
 3. Esthetiek: Groene elementen voegen een vleugje natuurlijke schoonheid en rust toe aan elke ruimte, waardoor een harmonieuze omgeving ontstaat.
 4. Stressvermindering: Het zien van groen en omringd zijn door planten verminderd stress en verbeterd het welzijn van mensen.

Succesvolle groei van de planten

 1. Licht: Levende planten hebben voldoende natuurlijk licht nodig om goed te gedijen. Bij het plaatsen van een groene wand met echte planten is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval in de ruimte (natuurlijk daglicht).
 2. Water en onderhoud: Echte planten hebben regelmatige watergift en verzorging nodig, waaronder snoeien, toedienen van voeding en inspectie op ongedierte.
 3. Luchtvochtigheid: Sommige plantensoorten gedijen beter bij hogere luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid te controleren en indien nodig aan te passen.
Interieurbeplanting door Bloei met gebruik van verticale plantenwanden.
Groene plantenwand op kantoor

Technische opbouw van groene wanden

Onze groene wanden zijn zorgvuldig ontworpen om optimale groeiomstandigheden voor planten te bieden. Een typische opbouw omvat:

 1. Substraatlaag: De basis van de groene wand, waarin planten worden geplant en hun wortels zich kunnen verspreiden.
 2. Irrigatiesysteem: Een cruciaal onderdeel dat ervoor zorgt dat planten voldoende water krijgen. Dit kan handmatig of automatisch zijn.
 3. Plantsysteem: Hier worden de planten geplaatst, meestal in modules of zakken, waardoor ze verticaal kunnen groeien.
 4. Frame: Een stevig frame biedt ondersteuning aan de structuur en maakt installatie mogelijk op verschillende oppervlakken.

Handmatig watergeven & automatische irrigatie

Handmatig watergeven vereist regelmatige controle en zorg om ervoor te zorgen dat planten niet uitdrogen of te veel water krijgen. Dit kan arbeidsintensief zijn en vereist nauwkeurigheid.

Automatische irrigatiesystemen daarentegen bieden een geautomatiseerde oplossing. Ze kunnen worden geprogrammeerd om op specifieke tijden water te geven, waardoor de groeiomstandigheden van de planten worden geoptimaliseerd. In groene wanden wordt vaak een druppelirrigatiesysteem gebruikt, waarbij water via kleine druppelaars rechtstreeks naar de wortels van de planten wordt geleid.

Living wall voor Kantoor hartje Amsterdam door Bloei.
Groene wand die gebruikt maakt van een watergoot, geïnstalleerd door Bloei Interieurbeplanting.

Werking van een watergoot in groene wanden

Een watergoot is een belangrijk onderdeel van het irrigatiesysteem in groene wanden. Het fungeert als een geleider voor het water, dat gelijkmatig over de wand wordt verdeeld. Door zwaartekracht en capillaire werking zorgt de watergoot ervoor dat het water de planten bereikt en overtollig water wordt afgevoerd, waardoor wortelrot wordt voorkomen en de gezondheid van de planten wordt bevorderd.

Overweging verticaal groen met zijde beplanting

Verticale wanden met kunstbeplanting zijn een trendy en praktische manier om binnenruimten te verfraaien. Kunstbeplanting biedt tal van voordelen, zoals bijvoorbeeld:

 1. Geen lichtvereisten: Kunstbeplanting heeft geen natuurlijk licht nodig, waardoor het geschikt is voor ruimtes met beperkt of geen daglicht.
 2. Geen water en onderhoud: Kunstbeplanting vereist geen water, bemesting of snoeiwerk, waardoor het een onderhoudsarme optie is.
 3. Duurzaamheid: Kunstbeplanting behoudt permanent zijn uiterlijk en zal niet verwelken of sterven, wat resulteert in een consistente esthetiek.
Plantenwand gemaakt van zijde kunstplanten.
Verticale tuin geïnstalleerd door Bloei Interieurbeplanting.

Conclusie

Verticaal groen in binnenruimten biedt niet alleen esthetische voordelen, maar draagt ook bij aan een gezondere en harmonieuzere werkomgeving. Met geavanceerde technologieën en zorgvuldig ontworpen systemen, kunnen we de natuur naar binnen brengen en tegelijkertijd de technische uitdagingen van het onderhoud van verticaal groen overwinnen. Of je nu kiest voor echte planten of kunstbeplanting, beide opties kunnen een prachtige en groene sfeer creëren.

Interesse?

Neem contact op met Bloei Interieurbeplanting voor meer informatie over de mogelijkheden en ontdek hoe wij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de werkomgeving van uw bedrijf. ✅

Verticale plantenwand op kantoor door Bloei