Wat zijn de voordelen van kantoorplanten?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kantoorplanten in veel opzichten een positieve werking hebben op medewerkers en bezoekers, van gezondheid, tot uitstraling, tot productiviteit. Al deze positieve eigenschappen zorgen ervoor dat u de investering in beplanting al binnen jaar kunt terugverdienen. In dit artikel leggen we precies uit wat de voordelen van kantoorplanten zijn.

Wat zijn de voordelen van kantoorplanten?
Plantenwand in het CWZ door Bloei Interieurbeplanting.
Bomen op kantoor door Bloei Interieurbeplanting.

1. Luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid in ruimten met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten. Over het algemeen wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen de 30% en 70% als behaaglijk ervaren. In te droge lucht kan het lichaam ongemerkt veel vocht kwijtraken, wat kan leiden tot vermoeidheid.

Vaak zijn het de slijmvliezen in de neus en op de lippen die verstoord worden in hun normale werking. Bij beeldschermwerk of andere werkzaamheden waarbij de oogbol weinig beweegt of de oogleden weinig knipperen, komen vaak oogklachten voor vanwege een gebrek aan vocht.

Vooral een kantoorinrichting met veel katoenen of onbewerkt hout of beton, of waarin veel papier ligt opgeslagen, kan veel vocht absorberen voordat het in de lucht terechtkomt. Kantoorplanten kunnen de luchtvochtigheid verbeteren en zo bovenstaande klachten voorkomen.

2. Thermisch comfort

Medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud. Daarnaast bieden groene wanden en moswanden naast thermische, ook akoestische isolatie.

Groenconcept op maat door Bloei.
Interieurbeplanting bij Driessen HRM door Bloei.

3. Aantrekkelijker

Mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%). Een aantrekkelijke werkomgeving zorgt ervoor dat werknemers zich prettiger en meer gewaardeerd voelen. Daarnaast heeft een verzorgde groene werkomgeving een representatieve werking op mensen die uw kantoor bezoeken. Denk daarbij niet alleen aan (potentiele) klanten en zakenrelaties, maar ook sollicitanten die u graag wil inlijven.

Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat de planten er netjes en verzorgd bij staan. Bloei Interieurbeplanting ontwerpt niet alleen een volledig groenplan voor uw pand, maar zorgt er met een servicecontract ook voor dat uw planten tot in de puntjes verzorgd blijven.

4. Gemoedstoestand

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in de buurt van levend groen minder gestrest zijn dan mensen in een plantloze omgeving. Zo stelt Charlotte Lelieveld van Wageningen Environmental Research (Alterra): “Planten geven een prettige uitstraling aan gebouwen, wat een positieve invloed heeft op stressreductie”. Bovendien bleek uit onderzoek van Lohr e.a. (1996) dat mensen in een kamer vol planten een lagere bloeddruk hebben dan mensen in een plantloze omgeving.

Stress is een van de belangrijkste factoren van ziekteverzuim. In meerdere onderzoeken wordt zelfs gesteld dat stress de veroorzaker is van 50 procent van de verzuimgevallen. Reden genoeg om stress serieus te nemen en te voorkomen door middel van kantoorplanten.

Interieurbeplanting
Over Bloei Interieurbeplanting.

5. Productiviteit

Medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is. Maar dat is niet alles. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit van medewerkers met 15% toeneemt wanneer er voldoende groen in hun werkomgeving is.

6. Minder ziekteverzuim

Uit onderzoek van de universiteit van Wageningen blijkt dat mensen die werken in een ruimte met planten zich minder vaak ziek melden (een daling van 36% naar 16%). Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Kantoorplanten voor Klok Groep door Bloei.
Kantoorplanten voor Kantoor hartje Amsterdam door Bloei Interieurbeplanting.

Kantoorbeplanting betaalt zichzelf terug

Naar aanleiding van deze bevindingen concluderen onderzoekers dat de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van kantoorplanten over het algemeen al binnen één jaar worden terugverdiend. Dit komt hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers.

Daarna levert de investering in planten juist geld op. Planten zijn bovendien een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. De energiebesparing die dit oplevert, zorgt voor een verdere kostenbesparing.

Wilt u ook weten wat planten voor uw werkomgeving kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wilt u ook weten wat planten voor uw werkomgeving kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie.